به گزارش خبرگزاری «حوزه»، حجت الاسلام والمسلمین بنیادی، نایب رئیس مجمع عمومی جامعه مدرسین حوزه علمیه قم در جمع طلاب و فضلای حوزه به موضوع حج، فاجعه خونین منا و .... پرداخت و گفت: ماه ذی الحجه از ماه های با عظمت، مبارک و از جمله ماه های حرام است، اعمال و ادعیه مخصوص این ماه که ماثور از معصومین (علیهم السلام) مخصوصا در دهه اول آن که ایام معلومات است، نیز نشان دهنده اهمیت عبادت و بندگی خدا در این ماه شریف می باشد. برترین اعمال که از سعادت انسان های مؤمن محسوب می شود، انجام مناسک حج برای اشخاصی است که به واسطه استطاعت بر آنها واجب شده و از جمله مهمترین و البته مصداق بارز اعمال این ماه عظیم می باشد، از این رو در ادعیه و اذکار معتبره یکی از خواسته های پسندیده و مشروع که از خدا وند مسئلت می شود، تشرف به حرم امن و انجام مناسک حج است.
در برخی از روایات تشرف مکرر به مکه معظمه و انجام حج نه تنها از سعادت مسلمین، بلکه موجب شکوه و عظمت مراسم معنوی حج شمرده شده است.
در مسئله حج ابعاد مختلفی مورد توجه محققین -با نگاه به آیات و روایات- قرار گرفته، مباحثی مانند اهمیت و حقیقت شناسی حج، تاریخ، احکام و آداب، فلسفه قداست، تاریخ مکه و کعبه که علاوه برجایگاه مکه معظمه در نزدخداوند، انبیاء و معصومین(علیهم السلام) از اهمیت مسئله حج نیز حکایت دارد.
وسعت مباحث اعتقادی و فقهی مربوط به حج، نزول سوره ای به نام حج، روایات پرشماری که در این باب از معصومین(علیهم السلام) رسیده و همچنین اهتمام ائمه و اصحاب برای انجام این سفر از دیگر نشانه های اهمیت و جایگاه منحصر به فرد این واجب می باشد.
در روایتی از امیرالمومنین امام علی(علیه السلام) این گونه آمده: الحج جهاد کل ضعیف، حج جهاد هر ناتوانی است(خصال/ ۱۰/۶۲۰) چنانکه از امام باقر(علیه السلام) آمده: الحج تسکین القلوب/ حج آرام بخش دل هاست ( امالی/۶۶۸) که بیانگر آثار فردی و اجتماعی مناسک حج می باشد.
همانطور که اشاره شد سوره حج و شمار دیگری از آیات قرآن کریم زوایای مختلف حج و همچنین عمره را بیان کرده اند، شاید مهمترین فلسفه بنای کعبه در آیه شریفه ۹۷ سوره مبارکه حج بیان شده. ”جعل الله الکعبه البیت الحرام قیاما للناس” علامه طباطبایی (ره) ’قیاما للناس’ را از قبیل آیه شریفه:
«إِنَّ أَوَّلَ بَيْتٍ وُضِعَ لِلنَّاسِ لَلَّذِي بِبَكَّةَ مُبَارَكًا وَهُدًى لِّلْعَالَمِينَ/ نخستین خانه ای را که برای مردم (و نیایش خداوند) قرار داده شد، همان است که در سرزمین مکه است که پر برکت و مایه هدایت جهانیان است». (آل عمران/ ۹۶)
می داند، یعنی قوامی که از ناحیه کعبه و به طور خاص در مسئله حج نمایان می گردد، هدایت همه کسانی است که در این اجتماع عظیم از اقطار مختلف جهان گرد هم می آیند یا آن را مرکز توجه به خداوند می دانند، قوام و استقامتی که معاد و معاش را تامین می کند، از این جهت است که اهل علم و فهم مسئله حج را، جریان روح توحید و نفی شرک و کفر در ابعاد مختلف آن می دانند و تنزل آن را به یک عبادت مقطعی و انفرادی، ظلم فاحش می داند؛ بلکه حج موجی طوفانی است که تخت طواغیت و مستکبرین را به لرزه در آورده و شیاطین، کافرین و مشرکین دنیا و اهل دنیا را به زانو در می آورد، این ها همه در کنار آثار فردی اعم از دنیوی و اخروی حج می باشد.
شاید دلیل سفارش هایی که بر هر چه با شکوه تر برگزار شدن مراسم حج به عنوان ”مجمع المسلمین” شده، همین عظمت و شکوهی است که از اجتماع انسان هایی مومن و معتقدکه از هر گوشه و کنار جهان گرد هم آمده اند، می باشد.
*”ترک حج ، تعطیلی حج، تنزل حج و تخریب کعبه”
با این حال و افتخار تمام مسلمین به چنین واجبی، در آیات قرآن کریم و روایات، عناوینی مانند ترک حج ، تعطیلی حج ، مذموم و با آن مقابله گردیده، ترک حج و تعطیلی حج از گناهان شمرده شده از این ها بدتر تنزل حج از همه فلسفه هایی است که برای حج بیان شده، می باشد.
تنزل حج به چند عمل عبادی و تهی کردن آن از شکوه نمایش توحیدی و فریاد نفی شرک، کفر و شیاطین، که این در حقیقت تعطیلی حج از عظمت آن است و خنثی کردن آثار بزرگ و اصلی حج می باشد، که این ظلمی بزرگ است.
اما در این میان عنوان بالاتری در آیات و روایات مشاهده می گردد و آن ”صد عن سبیل الله” است، آیه ۲۵ سوره حج اینگونه که میفرماید:
إِنَّ ٱلَّذِينَ كَفَرُواْ وَيَصُدُّونَ عَن سَبِيلِ ٱللَّهِ وَٱلْمَسْجِدِ ٱلْحَرَامِ ٱلَّذِى جَعَلْنَهُ لِلنَّاسِ سَوَاءً ٱلْعَكِفُ فِيهِ وَٱلْبَادِ وَمَن يُرِدْ فِيهِ بِإِلْحَادٍ بِظُلْمٍ نُّذِقْهُ مِنْ عَذَابٍ أَلِيمٍ/ کسانیکه که کافر شدند و مومنان را از راه خدا باز داشتند و همچنین از مسجد الحرام که آنرا برای همه مردم برابر قرار دادیم چه کسانیکه در انجا زندگی می کنند یا از نقاط دور وارد می شوند، و هر کس بخواهد در این سرزمین از راه حق منحرف گردد و دست به ظلم زند ما از عذابی دردناک به او می چشانیم.
در قرآن کریم آیاتی با عنوان ”صد عن سبیل الله” آمده، در ادامه برخی از علل آن را به طور اختصار بیان می کنیم:
۱-شیطان صدعن سبیل الله می کند؛
... وَ زَيَّنَ لَهُمُ الشَّيْطانُ أَعْمالَهُمْ فَصَدَّهُمْ عَنِ السَّبيلِ فَهُمْ لا يَهْتَدُونَ
...و شیطان اعمالشان را در نظرشان جلوه داده، و آنها را از راه بازداشته؛ و از این رو هدایت نمیشوند (نمل/24)
۲-خصومت و دشمنی ما نعین از انجام حج:
وَ لا يَجْرِمَنَّکُمْ شَنَآنُ قَوْمٍ أَنْ صَدُّوکُمْ عَنِ الْمَسْجِدِ الْحَرامِ أَنْ تَعْتَدُوا وَ تَعاوَنُوا عَلَي الْبِرِّ وَ التَّقْوي وَ لا تَعاوَنُوا عَلَي الْإِثْمِ وَ الْعُدْوانِ وَ اتَّقُوا اللَّهَ إِنَّ اللَّهَ شَديدُ الْعِقابِ خصومت با جمعیتی که شما را امدن به مسجدالحرام باز واشتند نباید شما را وادار به تعدی و تجاوز کنند (مائده/۲)
۳- دنیا پرستان نیز صدعن سبیل الله می کنند:
الَّذينَ يَسْتَحِبُّونَ الْحَياةَ الدُّنْيا عَلَي الْآخِرَةِ وَ يَصُدُّونَ عَنْ سَبيلِ اللَّهِ وَ يَبْغُونَها عِوَجاً أُولئِکَ في ضَلالٍ بَعيدٍ
همان هاکه زندگی دنیا را بر آخرت ترجیح می دهند(ومردم را) از راه خدا باز می دارند، ومی خواهند راه حق را منحرف سازند، آنها در گمراهی دوری هستند. (ابراهیم/3)
در همین رابطه می توان به فعالیت های منافقین درصد نشر معارف دین توسط پیامبر اسلام(صلی الله علیه وآله) اشاره کرد، چنانچه در سوره نسا آمده :
ووَ إِذا قيلَ لَهُمْ تَعالَوْا إِلي ما أَنْزَلَ اللَّهُ وَ إِلَي الرَّسُولِ رَأَيْتَ الْمُنافِقينَ يَصُدُّونَ عَنْکَ صُدُوداً
وهنگامی که به آنها گفته می شود: به سوی آنچه خداوندنازل کرده، وبسوی پیامبربیایید،منافقان را می بینی که ازقبول دعوت تو اعراض می کنند. (نسا/61)
چنانچه ملاحظه می شود سخت ترین عامل ”صد عن سبیل الله” که مورد غضب خداوند می باشد، مسئله کفر است؛ در همین آیه ۲۵سوره حج می فرماید:
إِنَّ ٱلَّذِينَ كَفَرُواْ وَيَصُدُّونَ عَن سَبِيلِ ٱللَّهِ...یعنی کفر و الحاد علیت دارد و مانعین از ورود مسلمانان به مسجد الحرام بخاطر همین کفر مانع می شدند.
چنانکه تاریخ اسلام گواه است بزرگترین عامل جلوگیری از انجام مناسک حج و ورود به مسجدالحرام گروهی بودند که نسبت به مسئله توحید و حج ابراهیمی تقابل داشتند، با احتساب چنین عواملی واضح است که مسئله حج فقط نفی تکبر نیست؛ بلکه نفی هر استکباری است، نفی شیطان رجیم فقط نفی نیست. نفی هر شیطانی از جن و انس است.نفی هر رجس و پلیدی و همچنین نفی هر شرک و شریکی برای خداوند است و این همان روح حج می باشد که اجتماع عظیم مسلمانان را تشکیل می دهد و سرامد شعائر حج است.
روح حج که همان اهداف و آثار عالیه حج است را می توان از ابتدای سوره برائت به دست آورد و فهمید:
بَرَاءَةٌ مِنَ اللَّهِ وَرَسُولِهِ إِلَى الَّذِينَ عَاهَدْتُمْ مِنَ الْمُشْرِكِينَ فَسِيحُوا فِي الْأَرْضِ أَرْبَعَةَ أَشْهُرٍ وَاعْلَمُوا أَنَّكُمْ غَيْرُ مُعْجِزِي اللَّهِ وَأَنَّ اللَّهَ مُخْزِي الْكَافِرِينَوَأَذَانٌ مِنَ اللَّهِ وَرَسُولِهِ إِلَى النَّاسِ يَوْمَ الْحَجِّ الْأَكْبَرِ أَنَّ اللَّهَ بَرِيءٌ مِنَ الْمُشْرِكِينَ وَرَسُولُهُ (این، اعلام) بیزاری از سوی خدا و پیامبر او، به کسانی از مشرکان است که با آنها عهد بستهاید!
با این حال، چهار ماه (مهلت دارید که آزادانه) در زمین سیر کنید (و هر جا میخواهید بروید، و بیندیشید)! و بدانید شما نمیتوانید خدا را ناتوان سازید، (و از قدرت او فرار کنید! و بدانید) خداوند خوارکننده کافران است!
و این، اعلامی است از ناحیه خدا و پیامبرش به (عموم) مردم در روز حج اکبر که: خداوند و پیامبرش از مشرکان بیزارند!
حال این سوال مطرح است که آیا حج امروز دارای چنین ویژگی هایی است؟ در آن نفی شرک هست یا فقط به رمی جمرات بسنده میشود؟ (که البته واجب است)
آیا در مناسک حج، اعلام برائت از عهد کنندگان با مشرکین و مستکبرین هست یا خیر؟ آیا این حج نمایش دهنده هیبت اسلام و هیمنه مسلمین هست یا خیر؟ آیا چنین حجی رضایت اسکتبار و صهیونیزم را جلب نمی کند؟ و ده ها سوال دیگر این است معنای تنزل حج... حجی که در آن بتها شکسته می شود و وابستگی ها از بین میرود، نفس سرکش و خوی زیاده خواه از بین رفته و پرچم و شعارش، توحید و نفی شرک می باشد.
به هر صورت همین عظمت و محتوای حج است که منحرفین و ملحدین گاه سعی بر تعطیلی آن و تنزل و گاهی نیز تخریب اصل کعبه و برصدد آن بوده اند؛ گرچه امروز اگر سخن از قصد تخریب کعبه به میان آید، استبعاد آن بیشتر به ذهن می رسد؛ اما این امری ست که سابقه قصد تخریب و محو کعبه در قرآن مجید، به آن تصریح و نهایت هدف مشرکین را بیان می کند. سوره ۱۰۵ قرآن به این واقعه تصریح دارد. در آیه دوم این سوره (أَلَم يَجعَل كَيدَهُم فِي تَضلِيل؛آیا نقشه آنها را در ضلالت و تباهی قرار نداد؟)این نقشه و کید چه بوده؟برخی از مفسرین و مورخین گفته اند؛ ابرهه کلیسای بزرگ و مجللی ساخت، با هدف از رونق انداختن کعبه - که برای مردم آن زمان دارای احترامی خاص و آنرا از آثار ابراهیم خلیل می دانستند - و فراخوانی مردم شبه جزیره ی عربستان به سوی کلیسا ...
نکته آن است که در پشت پرده تنزل حج و یا تخریب کعبه نقشه های شومی نهفته بوده و هست که مسلمانان باید از آن آگاه شده و نشانه های آن را دریابند تا این جایگاه نه محو شود و نه تهی از محتوی و شاید برای شیطان صفتان بهترین راه از بین بردن حج و آثار آن ،تنزل حج، حداکثربه یک حالت و عبادت فردی باشد. این نکته مهم است که بدانیم گرچه حج از فروع دین است، اما شعار، شعائر و اثارش، مهمترین اصل اعتقادی یعنی توحید و نفی شرک و کفر است.
گرچه مقدمه طولانی گردید، اما به نظرم برای رسیدن به هدف بحث لازم بود. امروز رژیم آل سعود از ورود حاجیان ایرانی و برخی کشور ها به مکه معظمه جلوگیری نموده اند با توجه به آنچه گفته شد این مصداق بارز آیات ”صد عن السبیل” است بلکه آیاتی که منع از ورود مسلمانان به عموم مساجد می کنند نیز شامل آن می شود مانند آیه ۱۱۴ سوره بقره:
وَمَنْ أَظْلَمُ مِمَّن مَّنَعَ مَسَاجِدَ اللّهِ أَن يُذْكَرَ فِيهَا اسْمُهُ وَسَعَى فِي خَرَابِهَا أُوْلَـئِكَ مَا كَانَ لَهُمْ أَن يَدْخُلُوهَا إِلاَّ خَآئِفِينَ لهُمْ فِي الدُّنْيَا خِزْيٌ وَلَهُمْ فِي الآخِرَةِ عَذَابٌ عَظِيمٌ کیست ستمکارتر از آن کس که از بردن نام خدا در مساجد او جلوگیری کرد و سعی در ویرانی آنها نمود؟! شایسته نیست آنان، جز با ترس و وحشت، وارد این (کانونهای عبادت) شوند. بهره آنها در دنیا (فقط)رسوایی است و در سرای دیگر، عذاب عظیم (الهی)!!
این جرم آل سعود در رابطه با رفتاری که امسال با حاجیان داشت، سال گذشته با بی تدبیری، فجایعی در مسجد الحرام و با خیانت فاجعه ای عظیم وخونین در منا ، اتفاق افتاد که همراه با حریم شکنی حرم امن بود، البته مطابق با وعده های الهی عذابی سخت نیز در انتظار آنان است.
بررسی کشتار حجاج ایرانی در مراسم برائت از مشرکین سال 1366 از دیگر نمونه ها کینه توزی شجره ملعونه نسبت به پیروان راستین مذهب اسلام و مکتب اهل بیت(علیهم السلام) است، بررسی این حادثه که درپیام امام خمینی(قدس سره) درهمان سال به آنها اشاره شد و فاجعه خونین منا سال گذشته از انگیزه ها، بی تدبیری ها، اتهام زنی ها، و حتی آثار و ابعاد فقهی و سیاسی و.... که ابعاد وسیعی دارد و همچنین تفکرات القایی صهیونیسمی و خرافی، نفاق و کینه توزی و هم چنین مباحث قومی، طایفه گرایی و فرقه گرایی، مذهب ستیزی و اختلاف اندازی که اندیشمندان فهیم مسلمان در این امور تحلیل ها و بررسی های بسزایی انجام داده اند که مجال بیشتری می طلبد.
در پیام مقام معظم رهبری(مد ظله العالی) در سالگرد فاجعه خونین منا که منجر به جان باختن هزاران حاجی در مراسم حج شده، نکته های مهم و البته هشدار های مهمتری وجود دارد که علاوه بر نشان دادن عمق فاجعه منا تفکر، استبداد و وابستگی حکام سعودی و تبعیت آنان از استکبار مجسم و شیطان بزرگ را به خوبی نشان می دهد.
شناخت جهان اسلام از حکام ظالم و فاسد سعودی، واقعیت هتاک و بی ایمان، وابسته، خیانتکار و مادی حکام سعودی، مدیریت حرمین شریفین و مسئله حج، تنزل حج به یک سفر زیارتی و سیاحتی، شیطان های خرد و حقیر و تامین کننده مطالع شیطان بزرگ، هم پیمانی با صهیونیسم و آمریکا ، جلوگیری حکام سعودی از هیئت حقیقت یاب، مفتیان ناپرهیزکار و حرام خور که بر خلاف کتاب و سنت فتوا می دهند، تجهیز گروه های تکفیری و شرور، دست های آغشته به خون مسلمانان مظلوم، حاکمان بی دین و بی وجدان، شکستن حریم حرم امن الهی، سیاسی کردن حج و دم زدن از سیاسی نشدن حج و بلاخره صد عن سبیل الله. فراز هایی پر معنا از این پیام تاریخی می باشد.
چنانکه مشاهده میشود جریان متقابل و مخاصم با جریان توحیدی با حربه های مختلف و شعار های به ظاهر مزین به کلمات دینی در صدد خنثی نمودن آثار عظیم حج و تعطیل کردن و مدیریت کردن شعائر بی مثال آن می باشند، گرچه امروز حکام ظالم وکودک کش سعودی همه اینها را به حسب کلام انکار، ولی در عمل و رفتار آنان این امور مشخص است چه در مکه و اعمال حج و چه در خارج آن در میدان های جنگ ظالمانه در یمن و صحنه های زور و ستم در بحرین.
کلام آخر آن که واقعیت حج که در کلام خداوند در آیه ۳۰ و ۳۱ سوره مبارکه حج آمده عبارتند از:
ذلِکَ وَ مَنْ يُعَظِّمْ حُرُماتِ اللَّهِ فَهُوَ خَيْرٌ لَهُ عِنْدَ رَبِّهِ وَ أُحِلَّتْ لَکُمُ الْأَنْعامُ إِلاَّ ما يُتْلي عَلَيْکُمْ فَاجْتَنِبُوا الرِّجْسَ مِنَ الْأَوْثانِ وَ اجْتَنِبُوا قَوْلَ الزُّورِ ... (مناسک حج) این است! و هر کس برنامههای الهی را بزرگ دارد، نزد پروردگارش برای او بهتر است! و چهارپایان برای شما حلال شده، مگر آنچه (ممنوع بودنش) بر شما خوانده میشود. از پلیدیهای بتها اجتناب کنید! و از سخن باطل بپرهیزید!
(برنامه و مناسک حج را انجام دهید) در حالی که همگی خالص برای خدا باشد! هیچ گونه همتایی برای او قائل نشوید! و هر کس همتایی برای خدا قرار دهد، گویی از آسمان سقوب کرده، و پرندگان (در وسط هوا) او را میربایند؛ و یا تندباد او را به جای دوردستی پرتاب میکند!
فرقه ساختگی وهابیت که امروز مسلط بر حرمین شریفین گشته اند و دست های پنهان و آشکاری که آنان را رهبری و راهبری می کنند بر این عظمت و جایگاه واقعی حج آکاه گشته اند و از همین رو با از بین بردن آثار اسلامی در این دو شهرو ساخت سازه های رفیع، در صدد عادی سازی و یا تنزل این دو شهر خصوصاً مکه معظمه مانند شهرهای توریستی برآمده اند.یعنی همان سیاحت و زیارت که در پیام رهبر معظم انقلاب(مدظله العالی) آمده.
پرورش تروریست، اقدامات تروریستی، رفتارهای خشن و بی رحمانه از دیگر رفتارهای جاهلانه آل سعود است. تکفیر و سلفیت به معنای بازگشت به دوران قبل از اسلام و دوران جاهلی از دیگر رفتارهایی است که از این فرقه شاهد هستیم، معرفی چهره ای خشن از اسلام، بدون آن که شناختی از منطق اسلام داشته باشند و نشان دادن صحنه های غیر انسانی در مقابل جهانیان از اسلام ،همه و همه نشانگر اسلام ستیزی این خاندان و برخی دیگر از حکام جاهل و تابع آنها ، ابعادی مختلف ازمحو آثار معنوی و تاریخی اسلام- می باشد.
به نظر می رسد، مهمترین وظیفه مسلمانان خصوصا علما و اندیشمندان دراین برهه، پرده برداشتن و روشنگری از مکر و حیله کسانی است که همت کرده اند تا آثار عظیم حج ابراهیمی وکنگره بزرگ مسلمین را خنثی و خالی از اثرکنند.
نظر شما